söndag 4 september 2016

Inte ska ni ha någon strömming inte...

I min norrländska barndom, där pratglada säljare och predikanter sågs med samma  misstänksamhet, fanns det en fiskare som åkte runt med nyupptagen strömming i skuffen på sin gamla Opel.  Bland strävsamma och blygsamma karaktärer i bygden stack han ut som näst intill självutplånande.
Jag tror aldrig han knackade. Helt plötsligt stod han bara i kökets dörrglugg och sa tyst:
– Inte ska ni ha någon strömming inte…
Och lika plötsligt vände han på klacken och gick. För det mesta sprang min mor ikapp honom och köpte ett par kilo.
Nu, långt i efterhand, inser jag vilket säljgeni han förmodligen var. Inget skroderande, inget bullrigt säljprat. Inget bredbent parkerande vid köksbordet med outtalad önskan om kaffe.
Han hade färsk strömming. Och det kändes som en ynnest att få köpa, innan han hann starta bilen.   

Jag är heller inte säljartypen och jag hoppas ”strömmingsmetoden” håller än, att kvalitet säljer sig själv. Det kommer att visa sig i mitt nya liv som egen företagare, efter nästan ett helt liv som anställd. Och jag lovar att återkomma då och då och berätta hur det går.


10 kommentarer:

 1. Härligt! Jag gillar strömmingsmodellen! :) Inte jaga, låta sig bli jagad! Tack, den ska jag ha i tankarna även i mitt nya liv! (Jag kan riktigt se framför mig hur Inga springer efter strömmingsmannen, ivrigt vinkande! :) )

  SvaraRadera
  Svar
  1. Spännande med dina planer. Jag lär väl se och höra när de sätts i verket...

   Radera
  2. Det kommer säkert en notis på Facebook...

   Radera
 2. Jag tänker inte säga att vi borde äta lunch eller dricka svart kaffe. Jag räknar helt enkelt med att du står där i dörröppningen när jag minst anar. Det ser jag fram emot.

  SvaraRadera
 3. Du fanns redan på min rutt, Magnus. Nu prioriterades du upp.

  SvaraRadera