onsdag 12 oktober 2016

När sex förklarar – och skymmer


Den mänskliga sexualdriften har tagit stor plats i det amerikanska presidentvalet. Trumps sexistiska så kallade ”locker room talk” och ex-president Clintons otrohetsaffärer skymmer frågor som USA:s Mellanösternpolitik och frihandelsavtalet med EU. Förklaringen är väl att sex är ett av få ämnen där så gott som alla har egna referenser  – och ännu fler har åsikter om.
Men så simpla är väl inte vi i Sverige?
Nej, inte riktigt – men nog är sex en pikant krydda även i den svenska politiken. Som kan användas för att göra något väldigt tydligt, slagkraftigt och begripligt
I SVT:s direktsända partiledardebatt i Agenda våren 2015 diskuterades jobb och småföretagande. I en allt hetsigare ordväxling med Stefan Löfven (s) drog liberalernas Jan Björklund till sist i med:
Avundsjukan inom socialdemokratin är större än sexualdriften.
Redan 1979 var folkpartiets ekonomiske talesman Ingemar Mundebo inne på samma tankegångar – men han vände på det. I en valdebatt med finansminister Gunnar Sträng sa han:
– Jag har tidigare trott att avundsjukan är lika stark som sexualdriften, men nu tror jag att avundsjukan är starkare.
Gunnar Sträng svarade på sitt speciella sätt:
Såna efemära ting som folkets sexualdrift och avundsjuka vill jag inte ge mig in på. Där kan man ju bara bygga på personliga erfarenheter. 
Lite som Michelle Obamas ”When they go low, we go high”. Fast betydligt krångligare.
Min yrkeskår – journalister och copywriters – är inte ett dugg bättre. Sexualdriften som jämförelseobjekt är kraftfullt. I svåra stunder, även om det är långt mellan gångerna, tänker jag på ett särskilt citat:
– Det finns bara en drift som är starkare än sexualdriften: driften att ändra i någon annans text.

P.S. Fick nyligen ett för mig ovanligt uppdrag: att skriva ett middagstal som ska hållas i ett lite "finare" sammanhang i italienska Piemonte i samband med ett jubileum och inför en stundande tryffeljakt. Jag fick inte in någonting alls om sex, men det blev hyfsat intressant ändå.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar