lördag 15 oktober 2016

En bild säger mer än tusen ord

Jaha, vad säger då den här bilden?Ja, inte särskilt mycket, det är en ganska ”stum” bild för dom som inte råkar ha en väldigt livlig fantasi. Men de som ser en inte helt perfekt, lite pretentiös, höstbild – Facebook-anpassad med gillapotential – gör faktiskt en helt korrekt tolkning.
Det är helt enkelt den första bilden med min nya systemkamera.
Med lite träning vill jag framöver även kunna fixa enklare bilder. Inte proffsbilder, någon fotograf blir jag aldrig, men ändå.
Och förresten, klyschan att en bild säger mer än tusen ord, är ju långt ifrån någon generell sanning. Det stämmer på vissa speciella bilder. Som bilden på treårige Alan Kurdi, drunknad på en turkisk strand, som sekundsnabbt förklarade Syrienkrigets bottenlösa hemskhet.
I många fall är det tvärtom, enligt digitala kanaler-experten Klas Fjärstedt. ”En bild säger mer än tusen ord – ofta tusen för många”, hävdar han om bilder som är fel – eller används fel – för sitt sammanhang. Så här skriver han:
”Bilder bidrar inte per automatik till att förbättra upplevelsen. Snarare tvärtom. En bild säger ju faktiskt mer än tusen ord, vilket kan bli tusen ord för mycket om bilden är fel. Tusen ord som stör huvudbudskapet i texten eller flödet i en tjänst.
I en artikel där budskapet ligger i texten vill vi att våra besökare ska fokusera på innehållet i texten. Bilder i anslutning till texten riskerar att störa kärnbudskapet. Självklart kan och ska bilder användas för att stärka budskapet, men generella bildbanksbilder gör sällan det. Undvik hellre att använda dem. Lita på innehållet och budskapet du vill förmedla.”
Klokt! Men som sagt, en och annan bild – som inte är så ”pratsjuk” – kan jag nu bidra med i fortsättningen. Om det verkligen behövs. 
Riktiga proffsbilder som säger mer, känner jag flera fotografer som klarar av.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar