tisdag 27 december 2016

Nyord eller adekvat svenskt vokabulär


I dag kom den, 2016 års nyordslista från Institutet för språk och folkminnen (www.sprakochfolkminnen.se).
En del ord är både smarta och roliga. Som ”ekodukt”, en bro som håller ihop ekosystemen på ömse sidor om en väg. Eller ”pappafeminist”, män som anammar feministiska ideal efter att ha blivit pappa till en flicka.
Men många ord är bara en smula fantasilösa svenska översättningar som ”fomo” (fear of missing out) för de krakar som blir handlingsförlamade av tanken att missa något roligt och intressant samt det försvenskade ”grindsamhälle” för gated community.
Här finns också ett gäng tidstypiska ord, vars livslängd är tveksam, som ”Dylanmannen”, ”trumpism” och ”pokemad”, det senare för dom som går ut och spelar Pokémon Go.
Jag kan förstå fascinationen över att vårt språk lever och utvecklas. Det är förstås ett hälsotecken. Men jag anar något annat tidstypiskt med det nästan överdrivna intresset för nyord, rädslan över att inte hänga med. Att stå där med halvöppen mun och inte begripa.
Tänk om vi istället skulle vara lika rädda för att glömma bort de ord vi redan har? Den oron är nog mer befogad, tror jag.
Därför skulle jag vilja slå ett slag för gammelorden, de vackra och uttrycksfulla orden som slipats till under århundraden av användning.
Ordkonnässören kan exempelvis uppleva njutningen av att kalla någon, som förtjänar det, för ”abderitisk”, vilket är ett betydligt vackrare ord för att vara enfaldig.
De mindre extremt lagda kan börja med ord som fortfarande lever, om än lite grand i skuggan av nyorden. Smaka exempelvis på ord som ”alldenstund”, ”apparans”, ”amper” eller ”aversion”. Och det finns så många fler! Som ni ser börjar alla mina exempel på bokstaven a, på sajten www.braord.se finns en hel drös gamla fina och kärnfulla ord. Färdiga att tas i bruk igen.
Ja, jag är inte beredd att gå så långt som gamle finansministern Gunnar Sträng som sa: "Jag använder inte utrikiska ord när det finns adekvat svenskt vokabulär"
Men blanda gärna gammelorden med nyorden, det kan bli riktigt fint!


onsdag 21 december 2016

Vilket härligt stolleprov!




Vad är det för stolle som säger upp sig från ett fast jobb vid 59 års ålder och startar eget!? När man istället ska börja tänka på inflygningen, anpassa farten och justera den lilla tjänstepensionen för mjukast möjliga landning.
Tja, så gjorde jag i varje fall. Blev självanställd. Sedan starten i september har det bland annat blivit fyra välmatade kundmagasin, ett antal forskningsrelaterade artiklar, idé och text till Holmen Skogs fina almanacka för 2017 och en del annat (tack för samarbetet Strateg Marknadsföring, Swedberg Kommunikation, Örebro universitet och andra vänner). Och av ett HB blev det ett AB (tack Åsa på Närkes Redovisningsbyrå).
Det blev ett gott år. Nu gör vi något vettigt av 2017 också!

Men först, god jul och gott nytt år till er alla!

torsdag 1 december 2016

Big-Me och jag


En svacka i uppdragen – och en lätt förkylning – gör att jag halvt omedvetet googlar mitt namn. Det är så dumt! Jag minns ju fortfarande resultatet från förra sökningen: min FB-sida (så banalt!) ligger jämte en artikel på Wikipedia om den ”riktige” Gunnar Sundell. Det är så det känns.
Kommer ni ihåg Mini-Me, karaktären i Austin Powers-filmerna som är en åttondedel så stor som Dr. Evil? Jag har en Big-Me, det är inte lika roligt.
Min namne var redaktionschef och ansvarig utgivare på Stockholms-Tidningen. Jag var bara kommunreporter på samma tidning när den startades om på 80-talet. Han satt i styrelsen för TT, jag satt på TT:s redaktion i Göteborg. Han specialiserade sig på Fredrika Bremer och skrev två initierade böcker om henne, jag har skrivit en bok – om revykungen Hjalmar.

Nåja, numera kan man ju skapa sin egen levnadsbana på Wikipedia. Det fina med Wikipedia är ju att det är ett uppslagsverk som är öppet för alla frivilliga bidragsgivare.
Det är väl också dess svaghet, kan tilläggas – det är svårt med källkritik när man själv är källan. Å andra sidan, vem kan veta mer om just mig än jag själv? Och har samma genuint grundmurade intresse?
Jag har börjat knacka på ett utkast till Wikipedia för att balansera upp Big-Me något.
”Gunnar Sundell föddes i Nordingrå, Ångermanland, 1957. Redan som sexåring överraskade han omgivningen med kreativa lösningar på svåra problemställningar. Alla uttrycksätt var ännu inte finkalibrerade, men i färg och form fanns redan då en mognad och samtidigt en alldeles egen fantasieggande begreppsvärld.”
Ja, det var alltså mognadstestet inför första klass. Jag målade en mångfärgad morot som – det minns jag tydligt – fick mycket beröm.
För Gunnar Sundell var det helt problemfritt att kombinera studier i hög takt – studentexamen med högsta betyg togs vid 15 års ålder – med en mycket framgångsrik idrottskarriär. Han tog på fem år sin moderklubb i fotboll, Nordingrå SK, från division fem södra Ångermanland till Allsvenskan. Detta inspirerade Bo Widerberg till filmen ”Fimpen” några år senare.
Här kan mitt minne svikta en aning, men det är så jag minns det.
Och minns jag rätt var mitt tidiga vuxenliv riktigt turbulent. Det här kan bli bra!
  

torsdag 24 november 2016

Hur ska du handla i morgon?


Varje rörelse kräver en motrörelse, för balansens skull.
Men vad händer när ett skenande reajippo från USA krockar med anti-konsumism laddad med starka moraliska och etiska argument?
I morgon får vi veta, när Black Friday lockar med reapriser samtidigt som den globala rörelsen By Nothing Day manar till besinning och total avhållsamhet från shopping en enda dag på året. Vilken präktig krock!
Black Friday, med anor från 60-talet, är USA:s oslagbart största rea- och shoppingdag. Det var ju förstås bara en tidsfråga innan vi i Sverige skulle haka på. Vilket skedde förvånansvärt sent, först runt 2010.
Byt Nothing Day, på svenska Köpfria dagen, uppmärksammades första gången i kanadensiska Vancouver 1992. Numera är det en global rörelse med miljontals anhängare som köpstrejkar en dag i protest mot konsumtionssamhället.

Så vad gör vi då i morgon? Personligen är jag betydligt närmare en köpfri dag än att jaga extrapriser innan julkommersen börjar.